Foekebreien

Foekebreien is de plaatselijke aanduiding voor het vervaardigen van palingfuiken. Met een naald en maatstokjes worden mazen opgezet van perlon (vroeger katoen). Met steeds kleiner wordende houten ringen wordt vormgegeven aan de fuik.

Punterbouw Giethoorn

Op ambachtelijke wijze worden in Giethoorn nog steeds houten vaartuigen gebouwd. Ze bestaan uit vier types: het bootje, de punter, het vlot en de bok. De mallen die bij het buigen van het hout worden gebruikt zijn van vader op zoon overgegaan.

Gieterse mutsen breien

Vrouwen in Giethoorn droegen vroeger witte mutsen, die met behulp van brei- en haaktechnieken waren gemaakt. Deze mutsen hoorden bij de nette zwarte dracht van de eenvoudige Gieterse, die zich geen zilveren of gouden oorijzer kon veroorloven.

De Bottermarkt

In het midden van de jaren '60 is in Raalte initiatief genomen om de Sallandse Bottermarkt te gaan opzetten.

"Vleis"

Gepensioneerd ambachtelijk slager Jos Bergevoet laat aan bewoners van verzorgingshuis Het Weijtendaal zien hoe verse worst gemaakt wordt. Ook vertelt hij over de bereiding van balkenbrij, die hij vervolgens ter plekke gaat bakken.

Stoelenmatten

Coen Eikelboom is stoelenmatter en leerde het ambacht ongeveer 35 jaar geleden op een cursus voor plattelandsvrouwen: ‘Mijn moeder was actief binnen de vereniging van plattelandsvrouwen in de buurschap Elshof en ze hadden nog een paar cursisten no

Sigarenmaken

Ze is één van de laatste Nederlanders die het ambacht van sigarenmaken verstaat: als 16-jarige scholiere leerde Ria Bos als vakantiehulp handmatig sigaren te maken bij de firma Oud Kampen.

Restauratiewerkplaats fortepiano's

Chopin bespeelde geen moderne Steinway vleugel, maar componeerde op fortepiano's van de Franse bouwers Erard en Pleyel.