Zute Plassies

Sinterklaas en "Zuute Plassies". Al 135 jaar lang zijn in Ommen deze beide met elkaar verbonden. Een Zuute Plassie is een klein rond broodje waar "zute" staat voor zoet en "plassie" voor broodje.

Gratis lente-ijsje

Gratis lente-ijsje

Iedere eerste zaterdag van de lente is het weer zo ver: het traditionele gratis lente-ijsje van Lunchroom Resto OCO. Tussen twaalf en vier uur kunnen kinderen tot een jaar of 12 een gratis ijsje halen bij OCO aan de Ommer Brugstraat.

Paasnetje

Paasnetje

In Ommen is het paasnetje onder geboren en getogen Ommenaren een oud Paasgebruik. Enkele gezinnen houden het gebruik nog levend. In vroeger tijden werd dit massaal gedaan.

Proef-eet Enschede

Aan het eind van de zomer struinen jaarlijks tienduizenden bezoekers op vrijdag, zaterdag en zondag de Oude Markt in Enschede af, als daar de Proef-eet plaatsvindt.

Warme middagmaaltijd

Vrolijk galmen de klokken van de Hervormde Kerk door Ommen. Eerst twaalf slagen om het middaguur aan te geven. Dan nog een paar minuten de traditionele middagklok. Twaalf uur, etenstijd.

Krentenwegge

Een krentenwegge is een feestbrood dat meer dan een meter lang kan zijn. Het is niet alleen langer en breder dan een gewoon krentenbrood, maar ook rijker gevuld met krenten en rozijnen.

Krekkel

De krekkel was een typisch Enschedese koek, die voor de Tweede Wereldoorlog cadeau werd gedaan aan jarige kinderen. Zij droegen de koek met een lint op de bovenarm. Deze traditie is bijna vergeten, maar sporadisch wordt de koek nog wel gebakken.

Kruudmoes

Al sinds mensenheugenis wordt in Salland kruudmoes gegeten. Kruudmoes is een streekgerecht met als hoofdbestanddelen gort (pallegäste of gepelde gerst), karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en verse kruiden ("kruud").