Kerstnachtzang in Lemele

Vrolijke kinderstemmetjes schallen door de stille straten van Lemele. Het is kerstnacht en kinderen die lid zijn van de kerk gaan langs de deuren bij oude kerkleden.

De Darde Klokke

Sinds 1665 ligt diep verzonken in het zand van de Rivier de Vecht de Darde Klokke uit de klokkentoren van de Hervormde Kerk van Ommen. Daarvan zijn alle echte Ommenaren overtuigd.

Sterk voor tradities en Ommer sproake

Ommer dialect

Behoud van Ommer cultuur, taal, gewoonten, gebruiken en tradities, daarvoor maken "Ommer" die generatieslang geworteld zijn in Ommen zich sterk.

De taalkamer in TwentseWelle. Hier worden boeken, muziek, film en de sprekende taalkaart geëxposeerd. De taalkamer in uniek in Nederland en de enige plek waar op deze manier taal onderdeel uitmaakt van een vaste museumtentoonstelling.

Twentse streektaal

De Twentse streektaal maakt deel uit van het Nedersaksische taalgebied en wordt in de hele regio gesproken. Binnen de regio kennen steden, dorpen en buurtschappen eigen varianten op het Twents.

Stadsomroeper Ootmarsum

“Al dee met wil goan en paoshoalt haaln, mot um één uur op 't maarkt ween”, klinkt het in Ootmarsum op de ochtend van Stille Zaterdag. Stadsomroeper Henny Bodde maakt met Pasen zijn vaste rondje door de stad.

De heilige eik en het duvelsbosje

Op de grens van de gemeente Olst-Wijhe, niet ver van Broekland, ligt een plek waar het niet pluis is. Het gaat om een bosje dat alleen via een voetpad te bereiken is.

Suryoye gemeenschap

Van de ruim 100 etnische groeperingen en 27% inwoners van allochtone herkomst die Enschede telt, vormen de Suryoye een opvallend grote groep. De Enschedese gemeenschap is de grootste groep Suryoye in heel Nederland.

Het Indië monument in het Blijdensteinpark is het oudste monument in Nederland ter nagedachtenis van de gevallenen in Zuidoost Azië.

Indische Nederlanders

Indische Nederlanders zijn geboren in de voormalige kolonie Nederlands-Indië of zijn nazaten daarvan.

Wij IJverigen Helpen Elkander

"Die vraag hebben we hier nog nooit gehoord," lacht de medewerkster van de plaatselijke boekhandel in Wijhe op de vraag of ze ook ansichtkaartjes met “Groeten uit Olst” verkoopt.

Bovenstemzingen Genemuiden

Het orgel zet plechtstatig in. Na het voorspel vallen de kerkgangers met hun psalmgezang bij. In de Hervormde Gemeente te Genemuiden zingt men nog op hele noten volgens de psalmberijming van 1773.

Pagina's