Nieuwjaarsduik Wierden

Gemeente: 
Locatie: 
Recreatieplas Het Lageveld
Wanneer: 
1 januari

Het gegil is niet van de lucht. Niet alleen de dames, maar ook de heren rennen schreeuwend het koude water in. Sommigen wagen zich aan een echte duik, de meesten keren drooghoofds terug naar de kant. Onderweg naar de handdoek en badjas laveren ze tussen de deelnemers door die zich nog richting het water begeven. Honderden mensen doen jaarlijks mee aan de nieuwjaarsduik in recreatieplas Het Lageveld in Wierden. Een veelvoud kijkt vanaf de zijlijn toe, warm verscholen in de winterjas.

Strak georganiseerd
De nieuwjaarsduik in Wierden is een vrij jonge traditie, ontstaan tijdens de millenniumwisseling, maar is in korte tijd uitgegroeid tot een grootschalig evenement. De initiatiefnemers borduren voort op de Scheveningse nieuwjaarsduik, die al sinds 1960 wordt georganiseerd. Met het oog op de veiligheid en de sponsoring is een stichting in het leven geroepen, onder de noemer Nieuwjaarsduik Wierden. Van parkeerwachters bij de ingang van het recreatieterrein tot duikers in het water: het hele evenement is strak georganiseerd. Enkele overmoedige zwemmers worden naar de kant gedirigeerd. De stichting heeft de ambitie om de nieuwjaarsduik de komende jaren verder uit te breiden met nieuwe activiteiten en meerdere artiesten.

Erwtensoep
RTV Oost zendt de happening rechtstreeks uit, zodat iedereen in de provincie kan meegenieten. Vooraf is er live-muziek en een warming up, die gezien de temperatuur en schaarse badkleding meer trekken heeft van een voorproefje op de duik. Een jury bepaalt welke personen het meest origineel zijn uitgedost. Opvallend is de gevarieerde leeftijd van de deelnemers. Het zijn zeker niet alleen overmoedige tieners die meedoen. Er staan zelfs kleine kinderen en stoere opa's en oma's tussen de meute te bibberen. Voor menigeen is het een hele ontnuchtering na een lange nieuwjaarsnacht. De duik zelf is in enkele minuten bekeken. Na afloop is er voor alle deelnemers een kopje erwtensoep. En vervolgens snel naar huis voor een warme douche of heet bad.

Auteur: 
Ewout van der Horst
Zie verder: 

Website Stichting Nieuwjaarsduik Wieren: www.wierdensenieuwjaarsduik.nl

Uitzending nieuwjaarsduik 2013 door RTV Oost: www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=179280&cat=1