Katknuppelen. Koninginnedag in Vilsteren

Gemeente: 
Locatie: 
Vilsteren
Wanneer: 
Koningsdag

Joelende stemmen. Een stok die welgemikt een opgehangen ton in duigen doet vallen. Onder luid gejuich tuimelt een kat uit de kapotte ton. Enthousiast neemt de gelukkige werper de kat in zijn armen. Het spel van het katknuppelen is onlosmakelijk verbonden met Koninginsdag in Vilsteren.

Duigen
Ieder jaar met Koningsdag vindt het katknuppelen plaats. Er wordt een tonnetje met duigen in elkaar getimmerd en een constructie waaraan de ton met een touw opgehangen kan worden. Iedereen kan meedoen met het spel. Kandidaten moeten voordat ze aan het spel beginnen stokken in het bos sprokkelen. Om de beurt gooien deelnemers hun stokken richting de ton. De bedoeling is dat de ton uit elkaar valt. Voor iedere duig die losgegooid wordt ontvangt de werper punten. De meeste punten zijn te behalen wanneer de ton helemaal in duigen valt en de kat eruit valt.

Knuffel
“Vroeger gebeurde het katknuppelen met een echte kat”, vertelt Chiel Mars. Als voorzitter van de kerkelijke club Jong Leven Vilsteren (JoLeVi) is Mars verantwoordelijk voor de organisatie van het jaarlijkse spel. “Alhoewel de kat nooit doodging als gevolg van het spel, werd het op een gegeven moment wel als vorm van dierenmishandeling gezien. Toen is besloten de levende kat te vervangen voor een knuffel”, aldus Mars. Het spel zorgt nog steeds voor een hoop vermaak.

Auteur: 
Elleke Steenbergen