Elfdorpentocht Albergen

Gemeente: 
Locatie: 
Albergen
Wanneer: 
Laatste zaterdag van augustus

Elk jaar, op de laatste zaterdag van augustus, vindt de Elfdorpentocht van Oude Trekker Club Albergen (OCTA) plaats. In een lange rij trekken op die dag oldtimers door de gemeente Tubbergen.
De start van de trekkerclub ligt in 1990. De aanleiding hiervoor was het bezoek van een drietal mensen met hun oude trekker aan Swifterbant voor het vijfjarig lustrum van de lokale Oude Tractoren en Motorenvereniging(OTMV). Het was méér dan alleen een optocht en een tentoonstelling, het was vooral een gezellig samenzijn van oldtimer liefhebbers. Zoiets zou er in Albergen ook moeten komen, aldus deze mensen. In de beginjaren was het een klein groepje oldtimer fanaten. De clubleden bezochten hoofdzakelijk oldtimer-evenementen. Ook werd er een familiedag georganiseerd met natuurlijk een rondrit met de oude trekkers. Later vormde dit groepje samen Oldtimer Club Albergen en omstreken. Sinds 2004 staat de club als Oude Trekker Club Albergen en Omstreken ingeschreven bij de KvK.

Elfdorpentocht
Begin 2000 kwam een lid met het idee een Elfdorpentocht te organiseren, net zoals de Friese elfstedentocht, maar dan met oude trekkers. De gemeente Tubbergen heeft officieel 9 kerkdorpen, maar samen met Mander en Harbrinkhoek toch 11 dorpen. Dit resulteerde in een 1e Elfdorpentocht in 2002. In dat jaar waren er ongeveer 45 trekkers die meereden. Inmiddels is het aantal trekkers gestegen tot 200. Het is niet meer mogelijk elke rondrit alle dorpen van de gemeente Tubbergen aan te doen, want er moet toch vaak gebruik worden gemaakt van dezelfde wegen. Er wordt overigens wel geprobeerd om zoveel mogelijk dorpen aan te doen. De lengte van de rondrit is ongeveer 45 kilometer. Op diverse punten staan er verkeersregelaars om de veiligheid tijdens het oversteken voor deelnemers en overig verkeer te waarborgen. Tijdens de rondrit worden de deelnemers voorzien van diverse versnaperingen bij de drie stops. Start- en eindpunt van de tocht is het bedrijfsterrein van hoofdsponsor Loonbedrijf Poppink te Albergen.

Auteur: 
Oude Trekker Club Albergen
Zie verder: 

Website Oude Trekker Club Albergen: www.oudetrekkerclubalbergen.nl