Krekkel

Gemeente: 
Locatie: 
Gebouw Prismare in Roombeek
Wanneer: 
Jaarlijks in het laatste weekend van augustus

De krekkel was een typisch Enschedese koek, die voor de Tweede Wereldoorlog cadeau werd gedaan aan jarige kinderen. Zij droegen de koek met een lint op de bovenarm. Deze traditie is bijna vergeten, maar sporadisch wordt de koek nog wel gebakken. De krekkel leeft tegenwoordig voort in Krekkelstad, de carnavalsnaam voor Enschede, en in de naam van de folkloristische dansgroep De Krekkel.

Er is er één jarig
De naam krekkel is een verbastering van krakeling, maar er wordt een koek mee bedoeld, die lijkt op een dubbelgrote sprits. De koek was gemaakt van brooddeeg en werd op smaak gebracht met anijs. Net als speculaas werd de koek met een uitgesneden plank in vorm gebracht. Voor de oorlog werd textielstad Enschede hard getroffen door de crisis. In gezinnen waar geen geld was voor een cadeau, kregen jarige kinderen een krekkel. Die werd met een lint op de linkerbovenarm gedragen, zodat iedereen toch kon zien, dat er één jarig was.

Herleving
Hoewel de naam krekkel voorleeft in Krekkelstad en in de naam van dansgroep De Krekkel is de typisch Enschedese traditie bijna verdwenen en vergeten. Zo'n 10 jaar geleden heeft een Enschedese bakker getracht de koek als lokale traditie weer in ere te herstellen, maar het sloeg niet aan bij de klanten. De koek was volgens kenners niet volgens het juiste recept gebakken. Het was teveel een zandkoekje geworden en wie het met een lint om de bovenarm trachtte te binden, merkte dat de koek direct brak. Dansgroep De Krekkel doet de eigen naam eer aan door de koek nog volgens oud recept en met eigen koekplanken speciaal voor hen te laten bakken. Dit gebeurt bij de bakkerij van Interakt Contour, een organisatie die dagbesteding aanbiedt aan mensen met een fysieke beperking. De krekkel wordt speciaal gebakken ter gelegenheid van het folklorefestival, dat dansgroep De Krekkel jaarlijks in het laatste weekend van augustus organiseert in gebouw Prismare in de wijk Roombeek.

Auteur: 
Siebe Rossel