Levensloop- en seizoenrituelen

Gemeente: 

Waren de rituelen rond geboorten, huwelijk en overlijden vroeger ingebed in de traditionele noaberschop van het platteland, in de latere industriestad Enschede werden het de familieleden en buurtgenoten, die zich hier druk om maakten. De vroegere noabers, die de buurt rondgingen om met een versierd hoofddeksel een huwelijk aan te zeggen, bestaan niet meer, maar geboorten en huwelijken worden nog altijd gevierd en bij overlijden wordt gezamenlijk afscheid genomen. In de 20ste eeuw zijn verjaardagen en trouwdagen aan de vieringen toegevoegd. Nog steeds speelt de buurt hierbij een grote rol.

Traditie en vernieuwing
Bij een geboorte wordt doorgaans een ooievaar geplaatst, maar ook moderne varianten daarop komen voor. Steeds vaker wordt ook de komst van de baby al aangekondigd door een ooievaarsnest als broedplaats of landingsplaats in de tuin te zetten of een aannemersbord te plaatsen. Was het lang gebruikelijk om bij het bereiken van de 50-jarige leeftijd een pop van Abraham of Sara te plaatsen, tegenwoordig krijgen veel meer leeftijden aandacht. Bij verjaardagen worden "snelheidsborden" met 30, 40, of 60 geplaatst, alsook "sweet sixteen" of "18 & sexy". Bij het bereiken van de 25-jarige leeftijd worden in Twente en de Achterhoek nu ook halve Abrahams en halve Sara's geplaatst. De poppen van Abraham en Sara worden ook vervangen door een "oude zak" en een "oude doos", die soms een jaar eerder al waren voorafgegaan door een waslijn met 49 oude sokken. Bij een bruiloft of een koperen, zilveren, gouden of diamanten huwelijk wordt een boog in de tuin geplaatst. Werd die vroeger met de hand gemaakt, nu huurt men een kant en klaar exemplaar. Bij overlijden worden nog altijd rouwkaarten verzonden, maar overlijdensadvertenties worden ook via WhatsApp en FaceBook verspreid.

Seizoensfeesten
De oude seizoensfeesten als carnaval en Pasen zijn tegenwoordig uitgebreid met Oktoberfeest en Haloween, die vanuit Duitsland en Amerika zijn komen overwaaien.Een opvallend verschijnsel is dat mensen steeds meer gelegenheden aangrijpen om een feest te vieren. Omdat bloemenbogen en andere attributen niet meer zelf worden gemaakt, vervullen winkels die feestartikelen verhuren en verkopen hierin een grote rol.

Auteur: 
Siebe Rossel