Oud-Hollandse gezelligheid in Ommen

Gemeente: 
Locatie: 
Ommen
Wanneer: 
Dagelijks

‘Piet Hein zijn naam is klein’ klinkt het vrolijk door Ommen. Ieder half uur laat het carillon van het Oude gemeentehuis een opgewekt deuntje horen. Tussen negen uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds vormen deze Oud-Hollandse liedjes een vast onderdeel van het dagelijks leven in Ommen.

Op 31 mei 1956 werd het verbouwde raadhuis aan de Vecht, oftewel het ‘oude gemeentehuis’ officieel in gebruik genomen. Ter gelegenheid van deze ingebruikname bood een comité van burgers het gemeentebestuur een carillon aan. Deze hadden zij dankzij een geldinzameling onder bewoners kunnen aanschaffen.. Sinds die dag klinkt ieder half uur een vrolijke noot uit het carillon.

Oud-Hollandse liedjes
Tussen negen uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds vormen de vrolijke Oud-Hollandse liedjes van het carrillon een vast repetoire van de dag. Vanaf de eerste zaterdag na Sint Maarten, tot aan zes december speelt het carillon snterklaasliedjes. Vanaf zeven december tot zeven januari zijn er kerstliedjes te horen.Op vier mei zwijgt het carrillon vanwege dodenherdenking. En zondagochtend doet het carrillon er eveneens het zwijgen toe. Maar als de kerkgangers weer thuis aan de koffie zitten, klinken de vrolijke liedjes weer opgewekt door de straten van Ommen.

Auteur: 
Elleke Steenbergen