Touwtrekken

Gemeente: 
Locatie: 
Boerhaar
Wanneer: 
Meestal op vrijdagavond

De Touwtrekvereniging Boerhaar is opgericht in 1981 en bestaat momenteel uit veertien heren die deze sportieve traditie in stand houden. Het gaat om het sportieve element, maar de gezelligheid is ook belangrijk. "Na afloop zitten we altijd nog even bij elkaar", benadrukken de leden.

Training
Tijdens trainingen gebruikt TTV Boerhaar een mast van drie ijzeren palen, met een katrol waaraan een contrabak wordt gehangen die verzwaard kan worden met ijzeren blokken. De mannen trekken de bak omhoog, houden hem een poosje in de lucht en laten hem dan langzaam zakken. Elke dinsdagavond wordt er van 20.30 uur tot ongeveer 22.00 uur getraind aan de rand van een trapveldje, midden in Boerhaar. In de winter zijn de trainingen in de naastgelegen schuur, waar ook alle benodigdheden worden opgeborgen. Zowel ‘s zomers als ‘s winters worden er competitiewedstrijden gehouden, meestal op vrijdagavond. Het eigen toernooi wordt gehouden op de vrijdagavond tijdens de Boerhaarse kermis.

Zowel team- als krachtsport
Een rechte lichaamshouding tijdens het touwtrekken is van groot belang, want de kracht moet uit de benen komen en niet uit de rug. Het is niet toegestaan om met een hand op de grond te steunen. De mannen dragen schoenen met stalen hakken voor meer grip, en shirts die onder de armen zijn verstevigd om schaafwonden te voorkomen. De ankerman staat als achterste aan het touw en heeft het touw om zijn lichaam zitten. Hij draagt dan ook een shirt met extra versteviging op de rug.
Touwtrekken is zowel een team- als krachtsport. Bij geen enkele andere krachtsport is het team zo belangrijk. Elke speler kan als individu nog zo sterk zijn, winnen doe je alleen door samen sterk te zijn en daarvoor is een goede timing nodig. Om de tegenstander te verslaan moet een team goed op elkaar ingespeeld zijn en gelijktijdig kracht kunnen zetten. Tijdens een wedstrijd worden twee teams aan beide kanten van een 36 meter lang touw opgesteld; het team dat de tegenstander vier meter mee kan slepen wint.

Achtergrond
Touwtrekken was een atletiekonderdeel van de Olympische Spelen, totdat het Internationaal Olympisch Comité in 1920 besloot om het aantal disciplines te verminderen. Het touwtrekken kwam daarmee te vervallen als Olympische sport. Als spel bleef het bestaan, vooral tijdens kermissen en evenementen. In de jaren ‘50 werd het weer meer als een serieuze sport gezien en ontstond de behoefte aan uniforme spelregels. In 1959 werd de Achterhoekse Touwtrek Bond (A.T.B.) opgericht (later omgedoopt tot Nederlandse Touwtrek Bond) Het touwtrekken ontwikkelde zich als sport en er werden Europese en wereldkampioenschappen georganiseerd. In september 2013 werd het Europese kampioenschap in Assen gehouden. Vooral in Overijssel wordt deze traditionele sport veel beoefend, ook al neemt het aantal verenigingen af.

Regio
Naast Boerhaar is er in de gemeente Olst-Wijhe in de buurtschap Elshof een actieve vereniging. De Touwtrekclub Elshof bestaat sinds 1979 en telt fanatieke heren, dames, jongeren én senioren onder zijn leden. De regionaal bekende Nulse trekkers uit Den Nul hebben hun vereniging opgeheven. Dat lot treft steeds meer touwtrekverenigingen vanwege een gebrek aan aanwas. De leden van TTV Boerhaar vinden het jammer dat steeds meer clubs in hun omgeving stoppen. Dat is ook merkbaar aan de toernooien, die telkens kleiner worden. TTV Boerhaar is lid van de Federatie Vrije Touwtrekkers (FVT). Touwtrekclub Elshof is lid van zowel de FVT als de NTB (Nederlandse Touwtrek Bond).

Auteur: 
Geertje van Os