Kleinste stembureau van Nederland

Gemeente: 
Locatie: 
Buurschap Marle
Wanneer: 
Tijdens verkiezingen

Sinds 1948 verandert de huiskamer van Wim en Elly Westhoff uit Marle tijdens verkiezingen in een stemlokaal. Met 46 stemgerechtigden is dit het kleinste stembureau van Nederland. De familie Westhoff verplaatst wat meubilair in de woonkamer, zet er een stemhokje, tafel en stembus in, maar laat de bank en een paar stoelen staan. Na het stemmen kunnen de stemgerechtigden van Marle hier even gezellig gaan zitten met een kopje koffie. Komen ze rond een uur of vijf, dan krijgen ze een borrel. Om die reden spreken sommigen zelfs met elkaar af om rond vijven te gaan.

Opkomst van 152%
Marle heeft altijd een opkomst van boven de 100%; in 2012 zelfs een recordopkomst van 152%. Er zijn nogal wat mensen die het leuk en interessant vinden om in het kleinste stembureau van Nederland hun stem uit te brengen. De regionale en nationale media zijn ook altijd aanwezig; soms trekt het stembureau meer verslaggevers dan stemgerechtigden. Ook de burgemeester komt altijd even een kijkje nemen.

Achtergrond
In 1948 wordt de vader van Wim Westhoff gevraagd of er op zijn boerderij een stemlokaal mag worden ingericht, zodat de inwoners van de buurtschap de IJssel niet hoeven oversteken om hun stem uit te brengen. Zijn zoon en schoondochter zetten de traditie voort.

Auteur: 
Geertje van Os
Zie verder: 

Filmpje gemaakt door RTVOost, gepubliceerd op 13 september 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=TNmHDnlwg7c