Leugenbankje. 'We hebben allemaal onze vaste plek'

Gemeente: 
Locatie: 
Wijhe
Wanneer: 
Begin van de avond

Op een warme zomeravond in augustus zitten er zeven mannen op en bij het picknickbankje op de hoek van de Raalterweg en Onder de Gelder. Sinds er een bankje staat op deze plek komt er elke dag een groep mannen bij elkaar voor een uurtje gezellig samenzijn. En dat gebeurt al zeker dertig jaar. Een "leugenbankie" noemen de mannen hun ontmoetingsplek. De herkomst van die naam is te vinden in de roddels en sterke verhalen die op zo’n bankje verteld worden.

Wel en wee
“Kom er maar bij zitten”, zegt de oudste van 88 jaar vriendelijk. De mannen becommentariëren de rijvaardigheid van de weggebruikers op het kruispunt, wisselen de Wijhese nieuwtjes uit, groeten alle voorbijgangers en delen elkaars wel en wee. Er zijn veel van dit soort leugenbankjes in de gemeente, vertellen ze. In Fortmond zijn er zelfs twee.

Mannenzaak
Eén van de mannen zegt dat hij al meer dan twintig jaar naar dit bankje komt, hoewel hij niet in de buurt woont, maar in het buitengebied op de grens van Olst en Wijhe. Hij komt altijd op de fiets. Een ander komt uit Broekland en legt zes kilometer af met zijn scootmobiel om erbij te zijn. Er schuift wel eens een vrouw bij hen aan, maar dat gebeurt hoogst zelden.

Vaste plek
Rond en op het bankje vormt zich elke avond dezelfde groep mannen. Een van de groepsleden gaat nooit op het bankje zitten, maar leunt tegen zijn fiets. Hij is er vanavond niet bij, vanwege een blessure. Er komt een forse man aanfietsen die ook bij de groep hoort en ik wil plaats voor hem maken. “Blijf maar zitten, we hebben allemaal onze vaste plek”, gebiedt de oudste. De gezette zestiger zwaait zijn been over het bankje waar al vier mannen op zitten en na enig duwen en schuiven zit hij op zijn eigen plek.

Auteur: 
Geertje van Os