GOGBOT festival Enschede

Gemeente: 
Locatie: 
Oude Markt Enschede
Wanneer: 
Jaarlijks in september

GOGBOT is een meerdaags futuristisch festival, waarin mediakunst van internationaal niveau wordt gecombineerd met technologie en met andere vormen van kunst, zoals elektronische muziek. Naast een keur aan gearriveerde kunstenaars wordt ook aan de beste graduates van alle Nederlandse kunstacademies een podium geboden. Aan één van hen wordt jaarlijks de Youngblood Award uitgereikt. Verder is er een filmprogramma en worden er lezingen gegeven. Het festival speelt in op de actualiteit en houdt de bezoekers op creatieve wijze een spiegel van de huidige en toekomstige samenleving voor. De naam GOGBOT is samengesteld uit GOG en BOT. Is GOG afgeleid van Vincent van Gogh en van 'gogo', oftewel 'een beetje gek', BOT wordt ontleend aan de voorliefde van de organisatoren voor robotica. Het festival vindt elk jaar in september plaats op de Oude Markt in Enschede en is gratis toegankelijk. GOGBOT is opgezet voor een breed publiek en trekt 20.000 bezoekers. In 2011 won GOGBOT de landelijke innovatieprijs en werd het festival ook verkozen tot meest innovatieve festival van Nederland. In 2013 werd het tiende GOGBOT festival georganiseerd.

Thema
GOGBOT werkt elk jaar vanuit een actueel thema en slaagt er ook altijd in om kunstenaars te presenteren, die na het festival (inter)nationaal doorbreken. In 2013 werd bij gelegenheid van het eerste lustrum gekozen voor het thema 'seks en technologie'. Slaagt het festival er altijd al in om spraakmakende elementen te presenteren, in 2013 kreeg GOGBOT meer aandacht dan ooit. Voorafgaand aan het festival was ophef ontstaan over het projecteren van porna (vrouwvriendelijke porno) op de kerktoren. Achteraf vonden veel bezoekers de ophef overdreven en kreeg het festival veel waardering.

Geschiedenis
GOGBOT wordt georganiseerd door PLANET ART, een initiatief uit 1995 van mediakunstenaar Kees de Groot en andere destijds jonge kunstenaars, die waren opgeleid aan de kunstacademie AKI ArtEZ. PLANET ART groeide uit tot een podium voor experimentele trash-, noise- en shock-art en slaat een brug tussen populaire cultuur, elektronische kunst (video en geluid) en technologie. Het GOGBOT festival is ontstaan uit festivals die PLANET ART eerder organiseerde op pleinen en in lege panden en muziekpodia in Enschede.

Internationale waardering
Vanwege de toegankelijke opzet en vernieuwende insteek worden GOGBOT en PLANET ART ook internationaal gewaardeerd. Beide ontvingen uitnodigingen voor presentaties op festivals in Singapore, Indonesië, Berlijn, Mumbai, New York, Tokyo en de Wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai.

Auteur: 
Siebe Rossel
Zie verder: 

Website PlanetArt: www.planetart.nl
Website Gogbot Festival 2013: http://2013.gogbot.nl