Proef-eet Enschede

Gemeente: 
Locatie: 
Oude Markt en omgeving
Wanneer: 
Nazomer

Aan het eind van de zomer struinen jaarlijks tienduizenden bezoekers op vrijdag, zaterdag en zondag de Oude Markt in Enschede af, als daar de Proef-eet plaatsvindt. In een grote kring rond het centrum hebben zij alle parkeerplaatsen in beslag genomen. "Geniet ervan," zegt een onbekend koppel, als we bij de parkeermeter staan. Gezellig keuvelend staan dezelfde mensen even later bij de kassa om hun euro's in te wisselen voor duyten. Hiermee zullen zij zich de hele avond laven aan het vele lekkers, dat tientallen koks speciaal voor deze gelegenheid hebben bereid.

De Proef-eet is het populairste festival van Enschede en het grootste culinaire evenement van het Oosten. De Proef-eet wordt al bijna 30 jaar georganiseerd door de Vereniging Horeca Binnenstad Enschede. Gemiddeld doen er zo'n 40 restaurants mee. Om het culinaire niveau hoog te houden, wordt elk jaar een bekende tv kok zoals Rudolf ten Veen, Pierre Wind, Quintis Ristie, of Joop Braakhekke gevraagd om de beste kok aan te wijzen. Sinds enige jaren worden ook de straten rondom de Oude Markt benut. Dat mocht ook wel, want de Proef-eet trekt in drie dagen zo'n 45.000 bezoekers. Nu hebben smulpapen meer ruimte om rond te lopen en kunnen zij ook genieten van modeshows, muziek en straattheater. Hiermee is de Proef-eet uitgegroeid tot een totaalbeleving die in Oost-Nederland zijn weerga niet kent.

Kleinschalig begin
Dertig jaar geleden begon de Proef-eet als een klein evenement. De organisatoren hadden inspiratie opgedaan bij het Preuvenement in Maastricht, dat toen net voor het eerst was georganiseerd. Men begon met twaalf kraampjes in een arm Enschede, dat na het wegvallen van de textielindustrie de artikel 12 status had. Ondanks massale werkloosheid en crisis in de jaren 1980 hebben de organisatoren altijd geprobeerd de Proef-eet groter en beter te maken. Het huidige evenement is dan ook niet meer te vergelijken met edities uit het verleden. Het aanbod en de bezoekersaantallen zijn groter dan ooit tevoren.

Ons-kent-ons
Wie nu de Proef-eet bezoekt, zal merken dat de sfeer ondanks de drukte altijd gemoedelijk is. Oude bekenden ontmoeten elkaar en er is een typisch ons-kent-ons gevoel. Duizenden opgetogen en vrolijk opgedofte bezoekers laven zich aan alle lekkernijen. Met tientallen tentjes, muziek, theater, heerlijke geuren en bijzondere smaken zijn de Oude Markt en omgeving een lust voor alle zintuigen. Nieuw aan de Proef-eet is niet alleen de toevoeging van straattheater, muziek en mode, maar ook de samenwerking met het platform Smaak oet Twente. Hiermee willen de organisatoren duurzame producten uit de eigen streek promoten.

Auteur: 
Siebe Rossel