Kerkhofploeg Boerhaar

Gemeente: 
Locatie: 
Boerhaar
Wanneer: 
Elke dinsdagmorgen

Elke dinsdagmorgen rond 9.00 uur verzamelt zich een groepje mannen op het katholieke kerkhof van de H. Willibrorduskerk Boerhaar. Al enkele decennia wordt de begraafplaats onderhouden door vrijwilligers, die dat met groot plichtsbesef doen. “Dat is echt een traditie voor die mannen”, vertelt de voorzitter van het kerkbestuur; tegenwoordig locatieraad geheten. “Je mag niet aan de dinsdagmorgen komen, want dan moeten ze op het kerkhof zijn. Als locatieraad zijn we daar heel blij mee, want het kerkhof ligt er altijd keurig bij.”

In weer en wind
Het is een herfstachtige dinsdagmorgen in oktober, er is net een flinke bui gevallen en de zon probeert er voorzichtig door te komen. Op het kerkhof wordt druk geschoffeld, geveegd en geharkt. Enkele mannen gebruiken mooie, ouderwetse bezems. De kerkklok slaat tien keer. “Koffietijd,” roept één van hen. Ze leggen onmiddellijk hun werk neer, bergen het gereedschap op en lopen richting kerk, waar de koffie klaar staat.

Haag snoeien
“Je moet ook een keer komen kijken als we de haag snoeien,” zeggen ze. “Dat doen we één keer per jaar op een zaterdagmorgen en dan zijn we hier wel met dertig man bezig. Jong en oud, iedereen helpt mee - dat kan hier op de Boerhaar - en dan is zo’n klus zo geklaard. Na afloop krijgt iedereen een biertje en een gehaktbal.”

Algemene begraafplaats
Anders dan op algemene begraafplaatsen is het onderhoud van veel kerkelijke begraafplaatsen in handen van vrijwilligers. Algemene begraafplaatsen worden meestal door de gemeente onderhouden. In de gemeente Olst-Wijhe wordt hier sinds begin 2013 op bezuinigd en is ook op de algemene begraafplaatsen een groep vrijwilligers actief.

Gebakken visje
Kort voor half twaalf stapt één van de leden van de kerkhofploeg Boerhaar in de auto en rijdt naar Wijhe, waar het op dinsdagmorgen altijd markt is. Bij de viskraam koopt hij een flinke portie gebakken vis en rijdt vervolgens snel terug naar Boerhaar. Daar is het gereedschap al netjes opgeborgen in het schuurtje en wordt uitgekeken naar de vis. Samen eten de mannen een gebakken visje en voordat de kerkklok om 12.00 uur het Angelus luidt, keren ze huiswaarts. Zo gaat het al meer dan 25 jaar.

Auteur: 
Geertje van Os