Dragonheart Medieval Lifestyle

Gemeente: 
Locatie: 
Erve ‘t Stroink
Wanneer: 
Elk weekend en 's zomers op woensdag

Dragonheart biedt de bezoekers een beleving, waarbij alles zo veel mogelijk aan de Middeleeuwen herinnert. Wapentuig, muziek, kleding, alles versterkt elkaar en geeft bezoekers het idee dat ze het dagelijks leven achter zich hebben gelaten. Dragonheart heeft een winkel met replica's van Middeleeuwse voorwerpen, organiseert buitenactiviteiten en is een platform voor studieactiviteiten voor liefhebbers.
In de grootste ridderwinkel van Europa biedt Dragonheart een assortiment Middeleeuwse wapens, vlaggen, wandkleden, kaarsenstandaards, meubels, gereedschappen, kampementartikelen, kleding, sieraden, schaakstukken, servies, drinkhoorns, honingwijnen en nog veel meer. Het wapentuig is deels decoratief of voor kinderen bedoeld, maar de winkel biedt vooral veel replica’s aan, waarmee in 're-enactments' gevochten wordt. In de marge zijn helmen van Grieken, Romeinen en Gladiatoren te koop, alsmede Samoeraizwaarden en 'fantasy' artikelen, die op specifieke speelfilms gebaseerd zijn.
Naast de winkel biedt Dragonheart buitenactiviteiten. Populair zijn het (kruis-)boogschieten en het werpen met bijlen en speren. Spectaculair is het vliegen met uilen. Dragonheart houdt ruim twintig uilen, die mensen zelf kunnen laten vliegen. Bezoekers kunnen ook met een uil op de arm een wandeling maken. Van deze activiteiten worden foto's gemaakt. Desgewenst worden de uilen ingezet bij communies of huwelijken, waarbij een uil de trouwringen aanvliegt. Bij uitvaartdiensten is het mogelijk om een uil de as te laten verstrooien. Dragonheart verhuurt ook sfeervolle zalen voor vergaderingen of feestelijkheden en geldt als officiële trouwlocatie van de gemeente Enschede.

Erve 't Stroink
Eigenaar Martin Kuyer begon in 1999 in zijn huis in Almelo een ridderwinkel, die voor Nederland uniek was. Het assortiment bleef niet beperkt tot middeleeuwse voorwerpen en werd al snel uitgebreid met Gothic kleren en andere attributen. Vervolgens begon Kuyer met uilen te vliegen, zoals de vroegere Europese hoven dat met valken deden.
In 2007 ging Kuyer in op een aanbod van de gemeente Enschede, die hem een bijzondere locatie bij de wijk Stroinkslanden aanbood. Om bijzondere activiteiten en ondernemerschap in deze wijk te stimuleren, mocht Dragonheart zich vestigen op Erve ’t Stroink, op de grens van Enschede en het buitengebied van de stad. De naam Dragonheart is ontleend aan een Amerikaanse fantasyfilm uit 1996.

Platform voor liefhebbers
Buiten Erve 't Stroink richt Dragonheart locaties in bij restaurants, hotels, musea, kastelen, reclamebureaus, fotostudio’s, productiemaatschappijen voor tv, advocatenkantoren, pretparken als de Efteling en Plopsaland. Ook bezoekt Dragonheart bejaardenhuizen, zorginstellingen en (kinder-)ziekenhuizen.
Dragonheart kent ook een ideële stichting. Dit is een platform voor liefhebbers, die zich in middeleeuwse ambachten verdiepen. Momenteel is dat het smeden bij de Vikingen, maar hout- of leerbewerken met Middeleeuwse technieken behoort ook tot de mogelijkheden. Het zelf studeren en uitwisselen van kennis en praktijkervaring staat centraal. Op festivals worden ervaringen met andere groepen van liefhebbers gedeeld.

Auteur: 
Siebe Rossel
Zie verder: 

Website Dragonheart: www.dragonheart.nl en Stichting Middeleeuws Genootschap Dragonheart (Gjallar Vikings): www.mgdragonheart.nl