Gratis lente-ijsje

Gemeente: 
Locatie: 
Lunchroom OCO aan de Brugstraat
Wanneer: 
Eerste zaterdag van de lente

Iedere eerste zaterdag van de lente is het weer zo ver: het traditionele gratis lente-ijsje van Lunchroom Resto OCO. Tussen twaalf en vier uur kunnen kinderen tot een jaar of 12 een gratis ijsje halen bij OCO aan de Ommer Brugstraat. Sinds het begin van de jaren vijftig van de 20ste eeuw is het gratis ijsje van OCO een begrip. Dick van Elburg, jarenlang eigenaar van OCO, kan zich die zaterdagen nog levendig herinneren. “Je moet je voorstellen dat zo’n 60 jaar geleden vrijwel niemand een diepvries had. Even een ijsje eten was er toen nog echt niet bij”, vertelt Dick. “Bovendien was er in de naoorlogse jaren nog veel armoede. Een ijsje was dus echt een traktatie. In die tijd lichtten we de scholen in wanneer het gratis ijsje gehaald kon worden. Voor de kinderen was het gratis ijsje een groot feest”, weet Dick zich te herinneren.

Agent voor de deur
De zaterdag van het gratis ijsje was het topdrukte bij OCO. “Er stond zelfs een politieagent bij de ingang”, vertelt Dick. “Hij liet steeds een groepje kinderen binnen. Natuurlijk waren er ook kinderen bij die twee of drie keer probeerden om een ijsje te krijgen. Ze wisselden dan van jas, of deden een andere muts op. We zagen dat wel, maar gunden de kinderen ook wel een tweede ijsje”, zegt Dick. “Bovendien was het voor de kinderen erg spannend om nog een keer in de rij te gaan staan, omdat natuurlijk die agent aan de deur stond.”

Ambachtelijk lente-ijsje
Sinds 2010 zijn Roel en Wilma van de Vegte de trotse eigenaars van OCO. De tijden zijn veranderd, maar één ding is gebleven en dat is het gratis ambachtelijk gemaakte ijsje bij de start van het ijsseizoen. Een traditie die de ijsmakers van OCO nog lang in stand willen houden.

Auteur: 
Elleke Steenbergen