Paasnetje

Gemeente: 
Locatie: 
Paastafel-ontbijt
Wanneer: 
Paaszondag

In Ommen is het paasnetje onder geboren en getogen Ommenaren een oud Paasgebruik. Enkele gezinnen houden het gebruik nog levend. In vroeger tijden werd dit massaal gedaan. Op Paaszondag hangt (groot)moeder aan de stoelen bij de feestelijk versierde ontbijttafel het wit gehaakte paasnetje. In dit netje zitten lekkernijen. Gebruikelijk is dat onderin een sinaasappel zit. Verder is het netje gevuld met walnoten, chocolade-eitjes en een gekookt (geverfd) ei. Wat er precies in gestopt wordt, varieert. De één doet er nog een appel bij, een ander doppinda’s of hazelnoten. In vroeger tijden gingen de kinderen met het netje om de nek op visite bij familieleden. Bij deze visites kregen de kinderen dan nog wat lekkers erbij in het netje.

Haakwerk
Het paasnetje is een wit gehaakt netje met onderaan een pluim. Het netje kan bovenaan met een lintje worden dichtgemaakt. Aan het netje zit een koord in een lusvorm, waarmee het netje aan de stoel gehangen wordt. Tegenwoordig wordt het gebruik vooral levend gehouden door grootouders. Zij haken een wit paasnetje en geven dat op Paaszondag gevuld aan hun kleinkinderen. Het lege netje komt naar verloop van tijd terug bij oma, die het volgende jaar het weer vullen kan. Dat de oma's dit gebruik voor de moeders waarnemen, heeft alles te maken met het haakwerk. Veel moeders kunnen niet meer haken.

Paasnetje nieuwe stijl
Een enkel paasnetje krijgt op Paasmaandag een nieuwe bestemming. Tijdens het traditionele eiertikken op het kerkplein lopen kinderen met het witte gehaakte, paasnetje om de hals om de gewonnen eieren in te verzamelen.

Auteur: 
Elleke Steenbergen