Palmpasenstok maken met Oll Ommer

Gemeente: 
Locatie: 
Streekmuseum
Wanneer: 
Week voor Palmpasenoptocht

Een geschilde stok met zijtakjes, versierd met buxus, een ketting van suikereitjes, pindasnoertje en geregen rozijntjes. Op de zijtakjes broodzwaantjes geprikt en sinaasappels bevestigd. Elementen van een echte Ommer palmpasenstok.

Workshop
Het aantal Ommenaren dat nog precies weet hoe een echte Ommer palmpasenstok eruit hoort te zien neemt af. Evenals het aantal bewoners dat nog de moeite neemt om een stok te versieren en mee te lopen met de palmpasenoptocht. De Gemienschop van Oll Ommer, die zich onder meer inzet om de palmpasenoptocht en Ommer palmpasenstok te behouden, probeert dit tij te keren met de organisatie van een workshop waarin jong en oud kan leren hoe ze een Ommer palmpasenstok kan maken. Aan de workshop die een week vóór de palmpasenoptocht georganiseerd wordt nemen ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd deel. Evenals grootouders met hun kleinkinderen. Mensen met diepe Ommer wortels en geïnteresseerden die recent naar Ommen verhuisd zijn en er voor openstaan om typische Ommer gebruiken te leren kennen.

Geschilde tak
Volgens de richtlijnen van de Oll Ommer mag de palmpasenstok niet de vorm van een kruis hebben. De stok is een geschilde tak met meerdere zijtakjes. Deze wordt versierd met buxustakjes. Het geheel is versierd met slingers van geregen rozijntjes, doppinda’s en suikereitjes. Ook hoort er een mandarijntje of een sinaasappel op de palmpasenstok te zitten. Op de verschillende zijtakjes worden broodzwaantjes geprikt. Minimaal één, maar meerdere broodzwaantjes mag ook.

Beoordeling
Bij de jurering voorafgaand aan de optocht wordt er streng op gelet of de stok versierd is volgens deze ongeschreven regels. Bij aanwezigheid van deze elementen krijgen de kinderen punten. Bij afwezigheid van één van die ‘verplichte’ onderdelen een strafpunt. Ook ontvangen de kinderen strafpunten voor extra dingen die aan de stok worden toegevoegd, zoals crêpepapier, chips of spekjes. Het geheel moet uit natuurlijke materialen bestaan. Voorjaarsbloemen mogen wel. Wanneer het niet mogelijk is om suikereitjes te vinden, mogen bij uitzondering chocolade-eitjes worden gebruikt. De winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën krijgen een prijs.

Auteur: 
Elleke Steenbergen