Zute Plassies

Sinterklaas en "Zuute Plassies". Al 135 jaar lang zijn in Ommen deze beide met elkaar verbonden. Een Zuute Plassie is een klein rond broodje waar "zute" staat voor zoet en "plassie" voor broodje.

Kerstnachtzang in Lemele

Vrolijke kinderstemmetjes schallen door de stille straten van Lemele. Het is kerstnacht en kinderen die lid zijn van de kerk gaan langs de deuren bij oude kerkleden.

Gratis lente-ijsje

Gratis lente-ijsje

Iedere eerste zaterdag van de lente is het weer zo ver: het traditionele gratis lente-ijsje van Lunchroom Resto OCO. Tussen twaalf en vier uur kunnen kinderen tot een jaar of 12 een gratis ijsje halen bij OCO aan de Ommer Brugstraat.

Palmpasenstok maken met Oll Ommer

Een geschilde stok met zijtakjes, versierd met buxus, een ketting van suikereitjes, pindasnoertje en geregen rozijntjes. Op de zijtakjes broodzwaantjes geprikt en sinaasappels bevestigd. Elementen van een echte Ommer palmpasenstok.

Paasnetje

Paasnetje

In Ommen is het paasnetje onder geboren en getogen Ommenaren een oud Paasgebruik. Enkele gezinnen houden het gebruik nog levend. In vroeger tijden werd dit massaal gedaan.

Sterk voor tradities en Ommer sproake

Ommer dialect

Behoud van Ommer cultuur, taal, gewoonten, gebruiken en tradities, daarvoor maken "Ommer" die generatieslang geworteld zijn in Ommen zich sterk.

Ommer Paasbult

Een jaar of zestig geleden kleurde op Paasmaandag rond Ommen het nachtelijk duister op veel plekken rood door brandende paasvuren. Overal in Ommen en in de buurschappen werden paasvuren gehouden.

Ei met stip!

Eieren met stip op Ommer Voormars

Gespannen gezichtjes, speurende ogen, stijgende spanning. Dan klinkt het startsein. De grote kinderen stormen het grasveld op en rennen naar de eieren die ze al zagen liggen.

Gerard Martens laat water wemmel'n voor paaseieren - foto Hans Steen

De familie Martens: hoeders van het eiertikken

Een jonge vent staat met een aardappelmandje vol eieren op de Ommer Vechtbrug. Het is Paasmaandag en deze Gerrit Jan Martens hoopt met de verkoop van gekookte eieren een extra zakcentje te verdienen.

Stomp op stomp, scherp op scherp: eiertikken op Paasmaandag in Ommen

Eiertikken op Ommer Kerkplein

Stomp op stomp, scherp op scherp. Het ei diep verstopt in de hand. Geconcentreerde gezichten. Een voorzichtig tikje. De één beduusd, de ander blij. Op Paasmaandag tikt menigeen in Ommen een eitje op het Kerkplein.

Pagina's