Welsums Kermis Corso

Een vast onderdeel van de drie dagen durende Welsumse kermis is het corso op zaterdagavond. Het dorp aan de overkant van de IJssel telt slechts 600 inwoners, maar weet elk jaar weer een optocht van formaat te organiseren.

Appelloop

Een meisje in een oranje t-shirt met een nummer op haar buik loopt aan de hand van haar moeder richting start. “Mama, ik kan helemaal niet zo hard lopen”, zegt ze zeurderig.

Buurtvisite

Op een vrijdagavond in het begin van het nieuwe jaar komen de bewoners van buurschap Marle vanaf 21.00 uur bij elkaar om samen een borrel te drinken.

Dansgardefestival

Op zondagmiddag 12 januari 2014 werd voor de 28e keer het Dansgardefestival georganiseerd door carnavalsvereniging de Iesselzotten in Olst. Bijna vijftig groepen dansmariekes uit Salland, Gelderland en Twente deden mee.

Carnaval Boskamp

Traditioneel is Boskamp het eerste dorp van Salland met een carnavalsoptocht. Al om zaterdagochtend 10 uur gaat deze van start. Toch zit de stemming er al goed in. Om half zeven is men begonnen met een barbecue.

Foekepotterij

Op de laatste dag van carnaval komen kinderen in de basisschoolleeftijd verkleed aan de deur met een foekepot. Ze zingen het liedje: "Foekepotterij, foekepotterij, geef mij een centje, dan ga ik voorbij.

Gedenken van MKZ-crisis

Op een mooi plekje met een paar bankjes in het groen aan de dijk bij Welsum staat een klein monument met een koe, een geit en een schaap. De dieren staan met hun staart naar de IJssel en met hun kop opgeheven naar het dorp.

Palmzondag

Op een zonnige, maar zeer koude Palmpaaszondag met een stormachtige oostenwind loopt de H. Willibrorduskerk in Boerhaar langzaam vol.

Foto: Willem Blom

Marlediekerfietstocht

De MKZ-crisis van 2001 heeft een niet te onderschatten invloed op de buurtschap Marle. Een aantal boeren besluit zelfs om te stoppen.

Foto: Jan-Jaap Hovenkamp

Ophalen van de bruidegom met davul en zurna

Op 7 september 2013 wordt de oudste zoon van de familie Örskiran opgehaald uit zijn ouderlijk huis in de Thorbeckestraat door muzikanten die de davul en zurna bespelen.

Pagina's