Paashout halen Ootmarsum

Aan het begin van de middag op Stille Zaterdag verzamelt zich een aanzienlijke menigte mensen op de Markt van Ootmarsum. Onder leiding van e “Poaskearls” maken ze zich op om hout te gaan halen in het Springendal.

Paasvuur Twekkelo

Op Eerste Paasdag organiseert de Vereniging Behoud Twekkelo samen met de Buurtkring Twekkelo het jaarlijkse paasvuur bij de Johanneskerk aan de Twekkelerweg in Enschede.

Paasnetje

Paasnetje

In Ommen is het paasnetje onder geboren en getogen Ommenaren een oud Paasgebruik. Enkele gezinnen houden het gebruik nog levend. In vroeger tijden werd dit massaal gedaan.

Vlöggeln in Ootmarsum

Eerste Paasdag in Ootmarsum. De bezoekers aan de galeries en restaurants voeren vandaag eens niet de boventoon. Het leven op straat wordt bepaald door een drietal rituele rondgangen door de stad.

Paasstaak slepen Denekamp

In een lange stoet komen ze aandraven. De kinderen vooraan trekken aan een touw, de mannen erachter slepen het gevaarte met hun handen voort. De meegesleepte spar wordt door de menigte bijna aan het zicht onttrokken.

Gerard Martens laat water wemmel'n voor paaseieren - foto Hans Steen

De familie Martens: hoeders van het eiertikken

Een jonge vent staat met een aardappelmandje vol eieren op de Ommer Vechtbrug. Het is Paasmaandag en deze Gerrit Jan Martens hoopt met de verkoop van gekookte eieren een extra zakcentje te verdienen.

Paasvuur Middel

Op 28 maart 2013 wordt in Overijssel code oranje van kracht in verband met aanhoudende droogte en harde wind waardoor het risico op snel uitbreidende natuurbranden te groot is.

Stomp op stomp, scherp op scherp: eiertikken op Paasmaandag in Ommen

Eiertikken op Ommer Kerkplein

Stomp op stomp, scherp op scherp. Het ei diep verstopt in de hand. Geconcentreerde gezichten. Een voorzichtig tikje. De één beduusd, de ander blij. Op Paasmaandag tikt menigeen in Ommen een eitje op het Kerkplein.

Ei met stip!

Eieren met stip op Ommer Voormars

Gespannen gezichtjes, speurende ogen, stijgende spanning. Dan klinkt het startsein. De grote kinderen stormen het grasveld op en rennen naar de eieren die ze al zagen liggen.

Ommer Paasbult

Een jaar of zestig geleden kleurde op Paasmaandag rond Ommen het nachtelijk duister op veel plekken rood door brandende paasvuren. Overal in Ommen en in de buurschappen werden paasvuren gehouden.

Pagina's